2010-09-05 12:41:04• hírek • MTI

Elhunyt Nicholas G. Andrews

Életének 85. évében meghalt Nicholas G. Andrews volt diplomata, aki részese volt azoknak a tárgyalásoknak, amelyek eredményeképpen az Egyesült Államok visszaszolgáltatta Magyarországnak a királyi koronát - közölte pénteken halálozási rovatában a The Washington Post.

"A hetvenes évek végén szerepe volt azokban a tárgyalásokban, amelyek Szent István koronájának, a magyar államiság jelképének Budapestnek történő visszaadásáról folytak" - írta nekrológjában a lap, rámutatva, hogy a korona a II. világháború vége óta amerikai "megőrzés" alatt állt.

A Szent Koronát és a koronázási jelvényeket Cyrus Vance amerikai külügyminiszter az amerikai nép képviseletében 1978. január 6-án Budapesten adta át az Országgyűlés elnökének.

Nicholas George Andrews az amerikai külügyminisztérium elismert Kelet-Európa-szakértője volt. A diplomata, aki családja szerint hét nyelven beszélt folyékonyan, 1963-ban John F. Kennedy amerikai és Joszip Broz Tito jugoszláv elnök washingtoni tárgyalásainak tolmácsa volt.

Andrews Bukarestben, a Standard Oil vezérigazgatójának fiaként látta meg a napvilágot. 1942-ben elvégezte a Boston környéki Milton Academyt, majd a világháború befejezéséig az amerikai hadseregben szolgált. 1949-ben megszerezte a Princetoni Egyetem diplomáját is.


A Szent Korona hazahozatalában volt nagy szerepe
A Szent Korona hazahozatalában volt nagy szerepe


1950-ben lépett az amerikai külügyminisztérium szolgálatába. Az Egyesült Államok nyugat-berlini, belgrádi, szarajevói és ankarai külképviseletein teljesített szolgálatot. Volt a szaktárca kelet-európai osztályának vezetője és a varsói követség második embere is, a Szolidaritás felemelkedése idején.

Andrews több, kelet-európai témájú tudományos publikáció és két könyv szerzője volt. A külügyi szolgálattól a Nemzeti Védelmi Egyetem kutatójaként, 1984-ben vonult vissza. Nyugállományú diplomataként részt vett az emberi jogok állapotáról kiadott éves külügyi jelentések kelet-európai országokkal és volt Szovjetunió tagállamaival foglalkozó fejezeteinek szerkesztésében.
2010. augusztus 27-én hunyt el a kaliforniai Newport Beachben, tüdőgyulladás szövődményeinek következtében.

 

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: